Callas-Audio®

 

Simon York Zarathustra

Herstelklus van de basis

De Zarathustra is een vrij vroeg ontwerp van Simon York. De eigenaar kwam met de vraag of de basis hersteld kon worden, want de laklaag was matig en er zaten behoorlijk haarlijnen en scheurtjes in. Er is helaas geen voorfoto gemaakt, maar het was wat jammer om zo te zien, zeker omdat dit een draaitafel is met een klinkende naam.

Na de afbijtsessie en enig schuurwerk.

Met het verwijderen van de laklaag kwam er een gematigde kwaliteit multiplex onder vandaan. Dit is Grenenhout, welke van zichzelf vrij veel hars bevat. Dat is prima voor buiten toepassing; tuinhuis of schutting. Deze houtsoort is in principe alleen te beitsen. Dat de laklaag op termijn losliet is dan ook niet zo verwonderlijk. Het hout had dan ook nog diverse krimpnaden en vullingen welke duiden op een goedkope samenstelling.

Een van de opties was om de gehele basis opnieuw te fabriceren, en dan vanuit A1 kwaliteit. De eigenaar koos uiteindelijk voor een tussenoplossing zoals voorgesteld. Het hout werd geschuurd, ontvet en gedroogd. Daarna een Epoxy laag waarover een 200 Grams Carbonfiber laag werd aangebracht. De zijkant wordt metallic grijs en alles krijgt uiteraard nog een clearcoat.

Dit is een vrij bewerkelijke en tijdvragende procedure, met steeds een dag droogtijd tussen de verschillende stadia. Er zijn minimaal drie Epoxylagen nodig. Met het droog slijpen en schuren aan Carbonfiber moeten de nodige veiligheids maatregelen genomen worden; Carbonfiber partikels die in de longen komen resulteert op lange termijn met enige zekerheid in longkanker, het is gelijk aan Asbest wat dat aangaat. Het nat slijpen is dan ook zeer aan te raden.

De voorbewerking is -zoals altijd- het meeste werk. Nat slijpen met 600.

De zijkant in de primer.

Fotograferen is lastig, maar het geeft zo toch een aardige indruk. Dit is een sandwich constructie, zowel de boven als onderkant hebben een Carbon laag. Zo'n 10+ uur werk, maar het eindresultaat is naar tevredenheid.