Callas-Audio®

 

Convergent Audio Technology JL1

Gedeeltelijke restauratie

De Big CAT's kwamen uit een verwaarloosde situatie en waren aldus in een matige uiterlijke staat, benevens de vraagtekens met betrekking tot de technische staat..

Toch hebben we ter plekke besloten om de uitdaging aan te gaan, en werden de CAT's later opgehaald. Met een chronische lage rughernia was deze exercitie vrij onplezierig wegens het gewicht van 85 Kilo.. per stuk. Dit zijn waarlijk Harley Davidson's onder de versterkers.. De Amerikaanse benadering: als het stukgaat, maak het twee keer zo groot en zwaar. De CAT's gaan voorbij aan iedere verwachting kwa gewicht en grootte, en (kast)resonanties zijn bij voorbaat al uitgesloten.

Er was een behoorlijke twijfel om ze nog aan te zetten voor de inspectie, maar uiteindelijk toch de gok genomen. Het was al duidelijk dat er diverse buizen kapot of matig zouden zijn, maar de CAT ontplofte niet en er was zelfs geluid!

Na een eerste inspectie bleken er diverse buizen gesneuveld of zeer matig. Sommige weerstanden waren aangebrand, en de ingang sectie van een mono was verdacht. Van een mono waren alle montage rubbers van de voedingstrafo gescheurd. Een bekend CAT JL euvel en een potentieel gevaarlijke situatie zijn de scherpe kanten van het boorgat waar de hoogspannings draden doorheen lopen. Er is niet eens de moeite genomen om even af te bramen. We hebben veel langer geleden exact hetzelfde gezien bij een paar JL3. Soms is een tiewrap van 2 cent al wat nodig is om erger te voorkomen..

Het schoonmaken en poetsen ging al uren werk in en gaandeweg bleken er meerdere onderdelen matig of verdacht, dus we hebben op een genereuze manier vernieuwd. Deze benadering houdt in dat sommige onderdelen weggegooid worden welke in principe nog werken.. maar gezien de productie ergens eind jaren 90* nemen we liever geen gok. We volgen ook de gezonde regel dat als er in een monoblock onderdelen defect blijken we in beide mono's vernieuwen. Op deze manier is er ook veel minder kans op electrische asymetrie. En met de CAT's wil je liever niet teveel (ver)tillen dus beter in een keer goed doen.. 2016 was zowieso een weerbarstig jaar met de hernia. *Deze JL1 bleek na inspectie geproduceerd te zijn in 2002, dus een laat exemplaar.

De CAT JL1 werd eind 1994 geintroduceerd op de Duitse markt en kreeg een lovende review in de Duitse Stereo. Stroomverbruik is 278 Watt stationair en 335 Watt bij volledige uitsturing per mono. Een scan van de originele CAT folder hier en hier.

De verkoopprijs was bepaald op 43000 DM, ongeveer 48500 FL. De prijsstelling deed toen flink wat stof opwaaien.

Heden ten dage worden er JL1's aangeboden rond de 6000 euro en benodigen meestal dezelfde aandacht. Een volledige set nieuwe buizen kost zo rond de 700 euro.


Waarschuwing: Er kan een levensgevaarlijk Voltage aanwezig zijn, ontlaad de Elco's voor de werkzaamheden!


Helaas zijn er geen voorfoto's gemaakt. Uren schoonmaken en poetsen waren van toepassing. De binnenkant had een aantal sessies nodig met een speciaal ontvettingsmiddel om er uiteindelijk mooi onder vandaan te komen. De speaker aansluitingen werden vernieuwd met de fraaie Cardas CCRRS types via Audiokit Italy en de meeste andere onderdelen via RS-Components en Farnell

De bias regelaars werden vernieuwd. Links boven laat de gevaarlijke situatie zien waar de hoogspanning draden door het scherpe boorgat lopen. De oplossing is vrij simpel: een tiewrap en voor de zekerheid nog een rubber huls er omheen.

Weerstand en Fet vernieuwd in de ingang sectie, en op beide mono's.

Sommige weerstanden hebben blijkbaar een zwaar leven gehad..

De sectie met vernieuwde weerstanden. Diverse kleine zaken werden gaandeweg aangepakt; betere kabelroute, tiewraps, sommige boutjes en moertjes vernieuwd, schoonmaak, solderingen vernieuwd, afbramen en hier en daar wat Locktite.

Hoewel de JL1 er redelijk traditioneel uitziet kan hij veel andere versterkers kwa muzikale prestatie als voorbeeld dienen! Ze werden na een paar weken luistergenot en stabiliseren te koop aangeboden, en de nieuwe eigenaar had ongeveer 20 minuten nodig om te beslissen. De JL1 klinkt vooral groots, alsof je voor een muzikale Grand Canyon staat. Deze ervaring doet je ook afvragen welke voortgang er nou eigenlijk gemaakt is sindsdien. Hoewel de JL1 niet de meeste resolutie en detail biedt en ietwat grofstoffelijk overkomt is de muzikale ervaring onvergetelijk..

Met dank aan Peter van Acoustic-Dimension en de mannen van Tonefactory.