Callas-Audio®

 

Monarchy SE 250 + ATT PS1

Service & Tuning

De standaard Monarchy SE250 is een redelijk bekende versterker, echter dit exemplaar is uniek en heeft een geheel herziene circuitboard van Advanced Tube Technology uit Duitsland. Er is online weinig te vinden over ATT laat staan informatie over dit specifieke model. Het schema is herzien met een extra buis (6N6P) als volger na de bekende 6922 in de standaard SE250. Er is nog steeds 250 Watt aan 8 Ohm waarvan geschat 50 Watt in Klasse A. We hebben dit exemplaar aan de eigen stal toegevoegd omdat we a priori onder de indruk waren, maar vooral omdat er nog een flink potentieel aanwezig was. De foto hieronder laat een standaard SE250 zien. De enkele 6922 buis aan de ingang is bekend evenals de ringkern transformator. De versterker zit behoorlijk vol met onderdelen en we kunnen de plannen van ATT Duitsland volgen door te ontleden.

De standaard Monarchy SE250

Allereerst heeft ATT de transformator een geheel eigen behuizing gegeven. Dit heeft voordelen omdat de transformator groter kan groeien en een bron van strooiveld in de eigenlijke versterker is geelimineerd. De Transistoren bestaan uit een rij van 6 stuks Hitachi Mosfet 2SK2221 type per kant. De ATT printplaat is bijna twee keer zo groot maar heeft minder onderdelen. En zodanig is er meer ruimte tussen de actieve onderdelen waardoor potentieel minder interferentie. Bij nadere inspectie van dit ATT ontwerp was het duidelijk dat hier goed over nagedacht is. De versterker speelde al prima in standaard vorm en is zeer stil op alle parameters. Geen brom, ruis, piep of kraak.

ATT PS-1

De ATT PS-1 heeft een grotere transformator welke nu ook ingegoten is. De behuizing is gemaakt uit Lexan / Perspex. Een ander positief aspect is dat de versterker bestaat uit 4 afzonderlijke kasten ieder met een prettig gewicht. Met een dubbele hernia in de lage rug is dat een mooie bijkomstigheid.. De schakelaar op de voeding is de AAN/UIT en de schakelaar op de versterker activeert een relais in de uitgang, welke erg handig is bij het wisselen van luidspreker kabels.

SE250 ATT

Het plan voor een uitgebreide service en tuning sessie kreeg vorm door een onderdelen lijst op te stellen. De bedrading vervangen door JenaLabs Ultrawire 18AWG. De speaker terminals vervangen door de Cardas CCBP-S. Alle condensatoren vernieuwen met Panasonic en Nichicon. De grotere Elco's konden bij dezelfde diameter van 8200uF naar 10000uF groeien. De cruciale koppel C's werden opgewaardeerd met de Audyn True Copper en de Jupiter Copper Foil. Cardas Eutectic soldeer als standaard. De ingang kreeg de Mundorf 0,8mm OFC draad. De Cinch entree is vervangen door de WBT 201 Classic. Eerste buis is de geprezen Mullard E88CC/CV2493, en de 6N6P is vervangen door een vroege USSR productie. Het totaal aan materialen bedraagt net geen 1500 euro voor beide mono's. Het doel was om het klankmatige potentieel aan te boren en achteraf is dat een groot succes gebleken. De SE250 klinkt als een FirstWatt met Turbocompressor!

Nieuwe printplaten origineel Monarchy
Nieuwe weerstanden, Diodes
WBT 0201 Classic cinch
Cardas CCBP-S
Audyn True Copper 0.68uF 630Vdc
Jupiter JCW-050 0.1uF 600Vdc
Panasonic 100uF 350V
Panasonic 100uF 63V
Panasonic 47uF 63V
Panasonic 4.7uF 350V
Nichicon 470uF 400V
Nichicon 220uF 400V
Nichicon 10000uF 80V
Nichicon 10000uF 35V
2SK2221 mount kit
Molex KK nylon connectors
JenaLabs 18AWG
Mullard E88CC/CV2493
Mundorf CUW210GY/06 Copper wire

 

De SE250 Signature

Dit soort projecten vraagt flink input kwa tijd en aandacht en daarmee groeit de verwachting met iedere dag tot het moment komt dat de versterker gereed is voor de eerste sessie.. om vervolgens ietwat teleur te stellen want het klinkt alsof de handrem erop zit. Dit effect is er vrijwel altijd, zelfs met een eenvoudige klus als enkele condensatoren vernieuwen. Vaak aan en uit zetten is de truc met inspelen en na zo'n twee weken gaat dan ineens de zon op. Geduld klinkt het beste.

We concenteren ons zoveel mogelijk op zuiver koperen OFC onderdelen. Het is goed om van A tot Z onder de loupe te nemen en onderwijl het basis ontwerp te handhaven en de veiligheid te blijven respecteren. Het ATT ontwerp was al heel goed maar zoals vaker gaat de factor tijd en kosten reductie ten koste van een fraai geluid. Dit soort projecten geeft grote voldoening, maar in dit geval is er dan ook enkele maanden met aandacht aan gewerkt. Het online uitzoeken gaat ook veel tijd inzitten. Voor nu staat de Klasse A bias instelling nog op het programma want 50 Watt in Klasse A is ietwat hoog.

De standaard printplaat met een inventarisatie van de onderdelen. De 8200uF is gegroeid naar 10000uF.

De pijl wijst naar een condensator welke ietsje bol staat.. nog steeds functioneel, maar het gassing proces is al ingezet.

Het grote U profiel en het koel lichaam doen goed werk, het duurt zo'n 45 minuten voordat de SE250 opgewarmd is.

We hebben even overwogen om deze zekeringen te overbruggen, maar veiligheid gaat hier toch boven purisme. Met wat herpositioneren van de grote Audyn's blijven de potmeters net mooi vrij. Na een paar weken inspelen worden ze nog afgeregeld.

De JenaLabs 18 AWG draad. De grote Audyns hebben net ruimte genoeg.

Cardas CCBP-S puur koper OFC terminals en de WBT 201 Classic.

Mundorf CUW210GY/06 draad

De Molex KK connectors, de kleurcodes zijn louter ter referentie.

De Elco's hebben wat bitumen op het hoofd om resonantie te voorkomen.